Czas trwania – 2 semestry (doskonalące)
Łączna liczba godzin: 220
Studia adresowane są do osób:
– którzy ukończyli stacjonarne lub niestacjonarne studia I stopnia, którzy uzyskali tytuł licencjata lub inżyniera;
– oraz do absolwentów stacjonarnych lub niestacjonarnych studiów II stopnia; absolwentów stacjonarnych lub niestacjonarnych studiów jednolitych (5-letnich).
Ogólne cele kształcenia:
Nadrzędnym celem studiów podyplomowych w zakresie: „Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne” jest wykształcenie specjalistów potrafiących profesjonalnie udzielić porady dietetyczno-żywieniowej, jak również prowadzić usługi żywieniowe i dietetyczne.
Szczegółowym celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do pełnienia roli dietetyków, edukatorów żywieniowych oraz specjalistów ds. żywienia człowieka w poradniach żywieniowych, poradniach medycznych jak również w jednostkach żywienia zbiorowego.
Ponadto celem studiów jest zapewnienie potrzeb rynku pracy związanych ze zmieniającymi się potrzebami klientów usług w zakresie szeroko rozumianego zdrowia i stylu życia, jak również wparcie poradni lekarskich w zakresie leczenia chorób wewnętrznych i metabolicznych.
Sylwetka absolwenta:
Absolwent po ukończeniu studiów podyplomowych będzie posiadał specjalistyczną wiedzę w zakresie żywienia i dietetyki, jak również będzie potrafił udzielać porad zgodnie z zasadami edukacji i związanymi z nią kompetencjami społecznymi. Absolwent po ukończeniu studiów będzie potrafił ocenić stan zdrowia klienta/pacjenta, stan odżywienia, dokonać założeń żywieniowych i dietetycznych, zaplanować sposób żywienia lub dietę, przeprowadzić edukację żywieniową, ułożyć jadłospis/dietę, dokonać ocenę skuteczności przeprowadzonej edukacji i sposobu żywienia i wdrożyć działania korygujące w procesie edukacji żywieniowej i dietoterapii. Absolwent będzie przygotowany do pracy w poradniach żywieniowych i dietetycznych, zarówno dla osób zdrowych, w odmiennym stanie fizjologicznym jak również dla osób chorych; w poradniach lekarskich w ramach edukacji żywieniowej i dietoterapii schorzeń, ze szczególnym uwzględnieniem poradni diabetologicznych i metabolicznych; w zakładach żywienia zbiorowego w charakterze dietetyka; w klubach fitness w charakterze dietetyka/edukatora żywieniowego. Absolwent studiów będzie mógł zajmować stanowisko edukatora/trenera w ośrodkach zajmujących się edukacją zdrowotną.
Po ukończeniu studiów podyplomowych absolwent:
Wiedza:
- Wykazuje znajomość anatomii i fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz procesów trawienia i wchłaniania.
- Zna i rozumie przemiany biochemiczne w organizmie człowieka.
- Zna funkcje fizjologiczne białek, tłuszczy, węglowodanów, składników mineralnych, witamin i substancji biologicznie czynnych w organizmie człowieka.
- Zna technologię potraw i podstawy towaroznawstwa.
- Rozumie procesy rozwoju osobniczego od dzieciństwa do późnej starości i potrafi zaplanować żywienie dostosowane do naturalnych etapów rozwoju człowieka.
- Zna psychologiczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem, style komunikowania się oraz bariery w komunikowaniu się i wiedzę tą wykorzystuje w prowadzeniu edukacji żywieniowej.
- Zna metody oceny stanu odżywienia. Zna przyczyny i skutki nieracjonalnego sposobu żywienia. Zna przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania.
- Potrafi rozpoznać i dokonać korekty sposobu żywienia u osób w odmiennym stanie fizjologicznym i z chorobami dietozależnymi.
- Zna zasady postępowania dietetycznego w chorobach w zależności od rodzaju, przebiegu i stopnia zaawansowania choroby.
- Zna cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie i chorobę oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce.
- Zna zasady i znaczenie promocji zdrowia, właściwego sposoby żywienia i stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych.
Umiejętności:
- Potrafi planować, projektować i realizować działania związane z postępowaniem żywieniowym i dietetycznym oraz edukację żywieniową dla osób zdrowych, w odmiennym stanie fizjologicznym i chorych.
- Potrafi opracować i posługiwać się dokumentacją związaną z edukacją żywieniową pacjenta i postępowaniem dietetycznym.
- Potrafi posługiwać się sprzętem do oceny stanu odżywienia, dietoterapii i opracowania dokumentacji edukacyjnej i związanej z postępowaniem dietetycznym.
- Potrafi dokonać zapotrzebowania na surowce i produkty żywnościowe, oceny przebiegu procesów technologicznych i zastosować odpowiednie techniki sporządzania potraw.
- Potrafi nawiązać współpracę z pacjentem lub klientem.
- Potrafi rozpoznać problem zdrowotny lub potrzeby w zakresie żywienia pacjenta na podstawie wywiadu, ankiety, badań laboratoryjnych i antropometrycznych.
- Potrafi wykorzystać metody oceny stanu odżywienia w planowaniu żywienia i postępowania dietetycznego.
- Potrafi obliczyć zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w postępowaniu żywieniowym i dietetycznym.
- Potrafi dokonać oceny ilościowej i jakościowej jadłospisów i diet.
- Potrafi zaplanować i wdrożyć zasady dietoterapii i dietoprofilaktyki chorób dietozależnych.
Kompetencje społeczne:
- Doskonali swoją wiedzę i umiejętności związane z nowymi zmianami, trendami i potrzebami w zakresie wiedzy o organizmie człowieka, żywieniu i dietetyce.
- Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie, kiedy zwrócić się do innych specjalistów o pomoc/konsultacje.
- Stawia dobro pacjenta i żywionych grup na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta/klienta i żywionych grup.
- Potrafi prowadzić postępowanie żywieniowe i dietetyczne w sposób efektywny i motywujący pacjenta.
- Potrafi prowadzić postępowanie żywieniowe i dietetyczne w sposób zapewniający pacjentowi/klientowi lub żywionym grupom przysługujące im prawa.
- Zapewnia pacjentowi/klientowi i sobie bezpieczne warunki pracy.
Wykaz przedmiotów:
- Podstawy anatomii i fizjologii człowieka z elementami patofizjologii
- Żywienie człowieka zdrowego z elementami biochemii
- Dietetyka ogólna
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Dietoterapia i dietoprofilaktyka chorób metabolicznych i zaburzeń odżywiania
- Dietetyka pediatryczna
- Żywienie sportowców
- Edukacja żywieniowa
- Pracowania żywienia i dietetyki
Informacja o kosztach dostępna w sekretariacie szkoły.
Wszystkie zajęcia odbywają się w Tomaszowie Mazowieckim.
Budynek B – parter
ul. Świętego Antoniego 29
92-700 Tomaszów Mazowiecki
tel. 44 726 05 38
O przyjęciu decyduje kolejność złożenia dokumentów.